RVS BEHUIZINGEN VAN AVEDKO NIET MEER WEG TE DENKEN UIT HET STRAATBEELD

Kostbare telemetriebesturingen en energienetwerken in de openbare ruimte verdienen de meest optimale bescherming tegen storende invloeden van buitenaf. In dat geval is het een geruststellende gedachte terug te kunnen vallen op de duurzame behuizingen van Avedko.

Avedko’s behuizingen bewijzen keer op keer hun duurzame, vandalisme- en weersbestendige waarde. Overal kom je de producten van Avedko tegen. Avedko mag dan ook worden gerekend tot ‘s lands meest toonaangevende producent van roestvast stalen (buiten-) behuizingen.

Avedko kast op straat

Door de hoge kwaliteit, klantgericht denken, productinnovatie en efficiënt produceren onderscheidt Avedko zich in de markt. Avedko is hiermee in staat tot het leveren van maatwerk naast een vaste range aan standaardbehuizingen. Producten worden in eigen beheer ontworpen en vervaardigd door gekwalificeerd personeel en een ultra modern machinepark met eigen poedercoatstraat, die in elke gewenste RAL-kleur kan spuiten. Avedko beschikt over een zelfstandig wagenpark, zodat ook het transport flexibel en efficiënt is in te passen. Deze volledig self-supporting werkwijze stelt Avedko in staat adequaat in te spelen op de specifieke wensen van de klant op het gebied van maatvoering, inrichting en aankleding van de behuizing.

Avedko is u graag van dienst op het gebied van behuizingen, zowel op advies- als leveringsgebied, waarbij kwaliteit en betrouwbaarheid hoog in het vaandel staan.

HISTORIE

Avedko is een echt familiebedrijf, gevestigd in Dordrecht, met een rijke historie die terug gaat tot 1921. In die periode richtte de heer D.B. Kooiman, onder zijn eigen naam, in Zwijndrecht een bedrijf “tot het vervaardigen van looden en ijzeren apparaten met behulp van electrische drijfkracht” op. Naast de productie van tanks (voor ondermeer Domo) kreeg D.B. Kooiman in 1929 de exclusieve vertegenwoordiging in Nederland van de Zweedse roestvast staal fabriek Avesta Jernverks A.B.

Begin jaren dertig trad zijn zoon, de heer P.L. Kooiman, tot het bedrijf toe. In 1932 verhuisde het bedrijf naar Papendrecht, omdat op de plek van het bedrijfspand in Zwijndrecht de brug van Dordrecht naar Zwijndrecht werd gebouwd. Het bedrijf floreerde, tot de Tweede Wereldoorlog zich aandiende. In de periode van wederopbouw die na de oorlog volgde, nam P.L. Kooiman in 1946 een stempelmakerij aan de Vest in het centrum van Dordrecht over. Hij nam tevens de metaalbewerkingstak en de vertegenwoordiging van Avesta mee naar Dordrecht. De naam Avedko ontstond; deze is een afgeleide van Avesta Edelstaal Kooiman.

Avedko anno 1969.

Vanaf dat moment bestaat Avedko uit drie pijlers, namelijk metaalbewerking, meterproductie en handel in roestvast staal. In 1961 werd ASI-staal als dochteronderneming van Avedko opgericht, die zich richtte op de handel in Zweeds roestvast staal. In 1965 trad H.P. (Henk) Kooiman, de zoon van P.L. Kooiman, toe tot het bedrijf. Hij begon bij ASI-Staal, waar hij zich bekwaamde in de verkoop en inkoop en waar hij adjunct-directeur werd. In 1976 is ASI-Staal verkocht aan Avesta A.B., die de handel in Nederland zelf op zich nam. Vanaf 1976 voerden Henk Kooiman en zijn vader gezamenlijk de directie bij Avedko.

De meterproductie werd met de overgang naar het digitale tijdperk afgebouwd en zo groeide Avedko na de verhuizing van de Vest naar de Nijverheidstraat in 1972 uiteindelijk uit tot een modern RVS verwerkend bedrijf, met een compleet eigen productenlijn, een groot machinepark en deskundig personeel.

Vandaag de dag is Avedko een van de belangrijkste producenten van roestvast stalen buitenbehuizingen in Nederland. De behuizingen bieden hoogwaardige bescherming aan de vaak gevoelige elektronica die erin geplaatst wordt en zijn te leveren in vele IP-klassen. Avedko behuizingen worden onder meer toegepast in kabel- en telecomnetwerken, spoorinfrastructuur, verkeersregelinstallaties, openbare verlichting, toegangssystemen, gasinstallaties, pompunits, drukrioleringen, besturingssystemen, elektrotechnische installaties en ondergrondse afvalcontainers.

P.L Kooiman bleef tot aan zijn overlijden in 1990, hij was toen 76 jaar, bij Avedko werken. Inmiddels staat de vierde generatie Kooiman aan het roer. In 2006 kwam Winand Gielen (getrouwd met Marjolein Kooiman) bij Avedko werken, in 2008 gevolgd door zijn zwager Robert Kooiman (zoon van Henk). Robert en Winand voerden samen de directie, tot Robert Kooiman op 10 december 2017 geheel onverwacht overleed. Marjolein Gielen-Kooiman (dochter van Henk) trad in februari 2018 toe tot het bedrijf en sindsdien voeren Winand en Marjolein gezamenlijk de directie. Henk Kooiman werkt, ondanks zijn al “íets hogere leeftijd”, nog altijd met veel plezier bij Avedko.